Hiukan pesäpallostadion - kattaminen ja muutokset | Sotkamo

Hiukan pesäpallostadion - kattaminen ja muutokset | Sotkamo

 1. Kohde
  Hiukan Pesäpallostadion
 2. Laajuus
  3.000 katsomopaikkaa
 3. Sijainti
  Sotkamo
 4. Tilaaja
  Sotkamon kaupunki

Hiukan pesäpallostadionin katsomoalueen katoksen ja muutosten suunnittelu

Hiukan pesäpallostadion on Sotkamon Jymyn kotikenttä. Maineikas seura otti pesäpallon Suomen mestaruuden 2020 jälleen Sotkamoon. Stadionin muutossuunnitteluun kuuluu katsomon kattaminen ja pelaajien sekä palvelualuiden ajanmukaistaminen.

Suhde ympäristöön ja sijainti

Stadion sijaitsee Sotkamon keskustan ja suositun Hiukan uimarannan välittömässä läheisyydessä. Uusi katos ja muutokset sijoittuvat osaksi nykyistä katsomoa. Uusi katos sijoittuu yläkatsomon päälle ja rakennelman kokonaiskorkeus kasvaa vastaavasti. Katoksen korkeusasemassa ja muotoilun arkkitehtuurissa on ympäristön lisäksi ollut määräävää katsojakokemus ja näkyvyydet katsomoalueelta. Katsomon alle jäävät alueet suojataan ulkokehän myötäisin seinin. Tällä parannetaan katsojille alueen sisäänkäynnistä avautuvaa näkymää ja mahdollistetaan aputoimintojen sijoittaminen katsomon alle.

Pukuhuone- ja huoltorakennus sijoittuu purettavan rakennuksen paikalle – avaten kuitenkin enemmän näkymiä vesistön suuntaan keskuskentältä. Rakennus on monipuolisessa käytössä – palvellen sekä suositun rannan että kentän toimintoja. Rakennusta lähestytään kaikista suunnista ja se liittyy sisäänkäynneiltään kaikilta julkisivuiltaan ympäristöön.

Arkkitehtuuri

Stadionin arkkitehtuurissa on pyritty ulkokehällä vähäeleisyyteen, jolla tuetaan katoksen veistoksellista muotoa. Katsomon materiaali- ja värimaailma on hillittyä, luoden tasaista taustaa pelaamiselle. Pukuhuone- ja huoltorakennuksen julkisivumateriaalit periytyvät stadionilta. Erityistä huomiota on kiinnitetty pelin näkyvyyteen sekä katsomoon että kuvaustasanteelle.

Toimintojen sijoittuminen  

Stadionin katsomoon sijoittuu yleisötapahtumien palvelu- ja aputiloja. Anniskelu- ja myyntitoiminnot on keskitetty maantasoon, josta on myös sujuvat yhteydet huoltorakennuksen yleisötiloihin.  Toimihenkilöiden, aitioiden ja televisioinnin/stream-tuotannon tilat sijoittuvat katsomon yläosaan.

Stadionin huolto tapahtuu ulkokehän suunnasta. Pelin aikainen yleisöliikenne tapahtuu katsomon puolella ja ulkokehän myyntialueilla.

Muut projektit