/ 2135 Ahjolan nahkatehdas

projekti:    2135 Ajolan nahkatehdas | Peruskorjaus ja muutostyö| rv 1920
tilaaja:       Nurmijärven kunta |  valmis 2014
sijainti:     Nurmijärvi

2135_00_arkisto

Picture 1 of 4

Ahjolan rakennus on 1920-luvun alussa suunniteltu Nahkateollisuusosakeyhtiön tehdasrakennukseksi ja sittemmin muutettu yhteiseksi seurataloksi vuonna 1922. Rakennuksen alkuperäinen suunnittelija on rakennusmestari Heikki Siikonen.

Ahjola on sementtitiilesta rakennettu, jugendia edustava rakennus. Yläpohjan kattokannattajat ovat puuta ja ne on varustettu teräksisin vetotangoin. Rakennus oli alkuperäisessä käytössä rappaamaton.
Seuratoiminnassa nykyinen juhlasali näyttämöineen sijoitettiin toiseen kerrokseen ja säterikatto ikkunoineen poistettiin. Tästä muutoksesta katolla näkyy saumakohta. Alkuperäisistä väreistä ei ole määrittelyitä mutta ne ovat aikalaislähteiden mukaan olleet kirkkaita jugend-värejä.

1940 luvulla talon omisti Suojeluskunta. Rakennuksen käyttöaste oli korkea ja kulumisesta johtuva seuraava remontointi tapahtui 1950-luvulla. 1985 rakennus siirtyi Nurmijärven kunnan omistukseen ja siinä suoritettiin seuraava remontti. Remontissa muutettiin erityisesti maantasokerroksen tiloja, talotekniikka sekä uusittiin ikkunoita ja muita täydentäviä rakennusosia.

2014 valmistui Ahjolan rakennuksen seuraava peruskorjaus. Huonokuntoinen puinen porrashuone korvattiin uudella porrashuoneella ja hissillä rakennuksen takajulkisivulle. Rakennuksen talotekniikka uusittiin kokonaan, tilojen pintoja uusittiin ja historiallisesti arvokkaiden tilojen värimaailmaa palautettiin alkuperäiseen asuun. Juhlasalin parveke rakennettiin uudelleen käyttöön.