/ 2195 UK3 Uusikummun päiväkoti ja asunnot

projekti:  2195 Uusikummun päiväkoti ja asunnot  | Asuntoja ja päiväkodin yhdistävä rakennus
tilaaja:     Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma  |  valmis 2021
sijainti:    Vuoritontuntie 3, 02200 Espoo | 5.700 kem2 | 89 asuntoa ja kuusiryhmäinen päiväkoti

 
Kokonaisuutena hanke muodostuu yksikerroksisesta päiväkodista, jonka päälle sijoittuu kolme asuinrakennustornia. Päiväkoti on suunniteltu kuudelle ryhmälle. Päiväkodin piha sijaitsee rakennuksen itäpuolella ja asuntopihat ovat päiväkodin katolla. Asunnot sijoittuvat päiväkodin päälle toisesta viidenteen kerrokseen ja niiden vesikatolla on IV-konehuoneet, jotka palvelevat asuntojen lisäksi päiväkotia.
 
Lännessä rakennus muodostaa selkeän katutilan rajan ja vastaparin tien toisella puolella sijaitsevalle koululle. Parvekkeet ulottuvat kattamaan asuntojen ja kuntalaiskäytön sisäänkäyntejä. Asuntojen kattopiha ulottuu rakennusväleihin ja on elävässä yhteydessä katutilaan. Pihan puoli liittyy pehmein taitoksin ja matalla kerrosluvulla päiväkodin vehreän pihan kautta oleviin itäpuolen asuinrakennuksiin. Rakennuksen eteläkärki liittyy torimaiseen katutilaan ja sisältää päiväkodin pääsisäänkäynnin.
 
Päiväkoti sijoittuu rakennuksen maantasokerrokseen asemakaavan osoittamalle paikalle. Ryhmien sisäänkäynti ja saatto ryhmiin tapahtuu aidatun päiväkotipihan puolelta. Päiväkodin pääsisäänkäynti on eteläpäädystä toriaukean suunnasta ja kuntalaiskäytön iltasisäänkäynti salitiloihin on kadun puolelta. Keittiön sisäänkäynti ja huolto tapahtuvat rakennuksen pohjoispäädystä. Päiväkodin kaikki toiminnot ovat yhdessä tasossa ja ryhmien yhteydet pihalle ovat suorat.
 
Rakennusmuoto on asemakaavan mukaisesti pitkänomainen. Aulatilaa on elävöitetty taitetuilla seinämuodoilla, jotka tuovat rakennukseen elävyyden lisäksi toiminnallista väljyyttä liikenteellisisiin risteämiin. Pienempien lasten ryhmät sijoittuvat rakennuksen pohjoispäätyyn, lähelle keittiötä. Yhteinen ruokasali ja salitila sijoittuvat vanhempien lasten ryhmien kohdalle. Suunnittelussa on huomioitu kuntalaiskäytön toiminnat ja tilavarukset.
Tilat on suunniteltu esteettömiksi Espoon esteettömän rakentamisen ohjeen mukaisesti.