/ 2112 Energiatehokas puurakenteinen loma- ja edustuskohde

projekti: Energiatehokkaita lomarakennuksia ja edustustiloja
tilaaja: Kiinteistö Oy Porvoon Leporanta | tuleva kohde 2011
rakennusaine: Puu
tontti: Merelle avautuva kallioranta

2112_01

Picture 1 of 5

Alue: Suunnittelualue sijoittuu arvokkaaseen Porvoon merenrantamiljööseen. Alueelle on suunniteltu lomarakennuksien kokonaisuus ja toiminnallisesti joustava päärakennus.

Arkkitehtuuri: Suunnitelman merellinen julkisivu muodostuu rantapuuston ja – kallioiden siimekseen jäävistä harjakattoisista rakennushahmoista. Käytetyt rakennusmateriaalit ja värit kytkeytyvät avokallioiden harmaaseen, taustametsään ja Porvoolaisen saaristomaiseman perinteisiin väreihin. Puuverhoilu jatkuu rakennuksien katoille ja rakennuksien sisätiloihin voimistaen vähäeleisyyteen ja kappalemaisuuteen perustuvaa arkkitehtuuria. Rakennuksia kytkevät ja jakavat yksikerroksiset viherkatteiset rakennusosat, joiden katemateriaalina on käytetty kunttaa tai maksaruohokatetta. Kapearunkoisilla rakennuksilla on yhtenäinen jyrkkä harjakaltevuus, ja niiden suuntautuminen merelle päin muodostaa maisemaan yhtenäisesti sitoutuvan kokonaisuuden.

Energia ja kestävä kehitys: Rakennusaineena on käytetty pääasiassa suomalaista puuta. Rakennusvaippa on hyvin lämpöä eristävä ja hyödyntää puun hygroskopisia ominaisuuksia. Lämmöneristävyyden lisäksi keskeiseksi muodostuu rakennusten talotekniikan ja sen ohjauksen älykkäät ratkaisut. Suunnittelunormina käytetään passiivitaloluokkaa ja energiatuotannossa hyödynnetään aktiivista ja passiivista aurinkoenergiaa.