/ 2078 Hirsitalon peruskorjaus ja muutostyö

projekti: Asuinrakennuksen peruskorjaus- ja muutostyö
tilaaja: Yksityinen
sijainti: Taipalsaari
laajuus: n. 300 brm²
tontti: Järvinäkymiin avautuva loiva rinne
rakennusaine: Hirsirakennus 1800-luvulta

2078_05

Picture 1 of 5

Suunnittelutyön kohteena on 1800-luvun lopun asuinrakennus johon tehdään kattava peruskorjaus ja muutostöitä. Toistaiseksi rakennus on lomakäytössä mutta suunnittelussa varaudutaan ympärivuotiseen asumiseen. Ulkohahmon arkkitehtuurissa kunnioitetaan alkuperäistä rakennusta; rakennuksen sisälle tuodaan selkeinä uusina ja moderneina elementteinä uusi keittiö sekä märkätilat. Vanhat leveät lankkulattiat ja väliovet käytetään mahdollisuuksien mukaan uudelleen.

Rakenteet: Alkuperäinen rakennus on rakennettu eri vaiheissa. Hirsirunko oli pääosin hyvässä kunnossa mutta yläpohja vaati vahvistamista. Rakennuksen graniittiset perustukset tuettiin ja myös uudet – näkyviin jäävät – perustukset rakennettiin graniittikivistä. Alapohjan tuuletus ja tarkistustila vaati pohjatilan puhdistuskaivuun.

Energiakonsepti: Rakennuksen lämmöneristävyyttä parannetaan ulkopuolisella puukuituisella lisäeristeellä ja ikkunoiden uusinnalla. Talo varustetaan lämmityksen ja ilmanvaihdon automaatiolla joka sallii lämpätilojen ja ilmanvaihdon minimoinnin käyttämämättömille kausille. Lämpötilat on jaettu vyöhykkeisiin jossa talotekniikka sijaitsee keskellä. Lämpö tuotetaan maalämmöllä ja varaavilla tulisijoilla.

Hankkeen toteuttaminen on tehty kiireettömästi ja pieteetillä. Hyvän laadun on mahdollistanut huolellinen rakentaja ja hyvä yhteistyö tilaajan kanssa.