/ 2111 Tiilitalo

projekti: Sivuasunnollinen asuinrakennus – matalaenergialuokka
tilaaja: Yksityinen | valmistuminen 2011
sijainti: Oulu
tontti: Loiva joelle laskeva rinne
rakennusaine: Tiili ja puu

2111_05

Picture 1 of 3

Arkkitehtuuri ja toiminnot: Asuinrakennus sijoittuu joen rantaan ja jakaa tontin julkisempaan sisääkäyntipihaan sekä yksityiseen oleskelupihaan. Sisäänkäynnit asuntoihin ja autosuoja on sijoitettu rakennuksen julkisemmalle -tieyhteyden- puolelle. Kaikki keskeiset oleskelutilat avautuvat terassien välityksellä suojaisaan jokimaisemaan. Pohjaratkaisussa on mahdollistettu sivuasunnon ja päätalon välisen huoneistojaon toteuttamien joustavasti eri kohdista. Arkkitehtuuri perustuu yksinkertaisten harjakattoisten rakennushahmojen polveiluun.

Materiaalit: Julkisivut ovat puhtaaksimuurattua tiiltä ja kattopinnat mustaa peltiä, sisäänkäyntien ja parvekkeen syvennyksissä on käytetty kuultokäsitelty kuusilautaa. Sisätilojen lattiat on toteutettu pääosin hiotulla ja vahatulla betonilla.

Energia ja kestävä kehitys: Rakennus on suunniteltu täyttämään matalaenergiavaatimukset. Rakennuksen materiaalivalinnoissa on pyritty kestävyyteen ja huoltovapauteen. Vaippa ja täydentävät rakennusosat ovat hyvin lämpöäeristäviä, rakennus on varustettu tehokkaalla lämmöntalteenotolla ja maalämpötekniikalla. Valmiille rakennukselle on mitattu  n=0,9 1/h tiiveysluku (SFS-EN 13829 menetelmä B mukainen mittaus). Kohteen laajuus huomioituna tiiveysluku on erittäin hyvä ja on vaatinut toteutukselta huolellista rakentamista kaikissa eristämiseeen liittyvissä yksityiskohdissa.